donderdag 15 december 2016

Joops paradijs

Museum Voorlinden is dienstbaar en doordacht tegelijk, als een in een maatkostuum geklede afgetrainde chauffeur die je Joop van Caldenborghs wereld laat instappen. Al zijn de architecten Nederlanders, maar er is ook een Italiaan aan te pas gekomen. Bij Joop staat de kunst voorop, en dat heeft hij grandioos voor elkaar gekregen met zijn 'daglichttempel', zoals Bernard Hulsman in het NRC schreef: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/29/daglichttempel-4042301-a1518587

Perfecte lichtval, mooie ruimtes, uitmuntende kunst. En heel verrassend. Ik heb nog nooit onder een zwembad gelopen zonder nat te worden, naar adem gehapt in een cortenstaal labyrint van Richard Serra, me vergaapt aan XXL senioren onder een parasol. Of de gelijkenissen tussen Jan Sluijters en Esther Tielemans opgemerkt in de voortreffelijke tijdelijke expo 'Full Moon'. Zelfs van de colour fields van Elsworth Kelly hou ik nu veel meer.

De tuin van Piet Oudolf is zelfs in de winter nog mooi. Het enige wat ontbreekt is een exquise restaurant. De villa waar je nu kunt ravitailleren verdient meer dan een bitterballencafé. Maar misschien vond Joop dat overdreven.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten